Vanaf 2022 zijn enkel nog recente EPC’s geldig bij verkoop van ee...

Nieuws

Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Vanaf 2022 zijn enkel nog recente EPC’s geldig bij verkoop van een woning
25 oktober 2021

Vanaf 2022 zijn enkel nog recente EPC’s geldig bij verkoop van een woning

WAT IS EEN EPC?

Het energieprestatiecertificaat of kort gezegd het EPC is een rapport waarop je de energiezuinigheid van je woning kan terugvinden. In dit rapport kan je het EPC-kengetal aflezen. Dit getal geeft weer hoeveel energie een woning verbruikt per jaar. Hoe lager dit getal is, hoe beter de energiescore van je woning. Een EPC is momenteel 10 jaar geldig.

WAT VERANDERD ER NA 1 JANUARI 2022?

In 2019 onderging het EPC een grondige vernieuwing. Niet alleen kreeg het daarbij een nieuw label maar ook een nieuwe inhoud. Met de vernieuwingen informeert het EPC eigenaars, kandidaat-kopers en huurders beter dankzij duidelijke adviezen op maat van de woonst, aandachtspunten en renovatietips. Indien het gaat over eengezinswoningen geeft het EPC ook nog informatie over de geschiktheid van de woning voor de plaatsing van installaties voor zonne-energie en over de gemiddelde prijsindicaties om de woning energetisch in orde te stellen voor de energiedoelstellingen vanaf 2050.

Wie nog beschikt over een geldig EPC maar in een oud jasje moet vanaf 2022 bij het te koop stellen van zijn woning eerst een nieuw EPC laten opstellen.

Vanaf 2022 zijn enkel nog recente EPC’s geldig bij verkoop van een woning 3

EPC OOK VERPLICHT VOOR GEMEENSCHAPPELIJKE DELEN?

Vanaf 1 januari 2022 moet er ook een EPC beschikbaar zijn voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. Hierbij is het attest verplicht voor zowel verwarmde als niet-verwarmde delen Maar om verwarring te vermijden met het standaard EPC wordt er gebruik gemaakt van kleurenbalkjes en symbolen die de energiezuinigheid van elk gemeenschappelijk onderdeel visueel weergeven.

GEEN VERANDERING VOOR VERHUUR

Deze verplichting geldt enkel voor de verkoop van een woning. Als je je woning wenst te verhuren, is een ouder EPC nog toegestaan. Van plan om binnenkort je woning te verkopen? Neem dan zeker eens contact op met het kantoor in je buurt. Wij staan je met veel plezier bij en nemen dan ook het administratief dossier volledig uit handen.

Contacteer ons